Sve vesti
1. avgust 2017

Udruženje „Avantura” deo nacionalnog programa MLADI SU ZAKON

Nacionalni program MLADI SU ZAKON pod okriljem Ministarstva omladine i sporta podsitče volontiranje mladih kroz lokalne omladinske volonterske projekte i nacionalne/međunarodne volonterske kampove. Udruženje “Avantura” je u okviru ovog programa dobilo sprovođenje projekta “Vršnjačka edukacija u sprečavanju dopinga u sportu”. Pilot projekat sproveden tokom 2016. godine sproveden je u 12 škola u Beogradu pred više od 3.000 učenika i u 8 škola u Kruševcu pred oko 4000 učenika. Pored klasičnih gimnazija i srednjih škola vršnjački edukatori/instruktori su predavali u sportskim školama odnosno gimanzijama, kao i na policijskoj akademiji u Beogradu. Pilot projektom identifikovani su najbolji edukatori koji predstavljaju instruktore vršnjačkih edukatora u ovom programu.

Opšti cilj projekta je da oblikuje i stvori generaciju vršnjačkih edukatora u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu koji odbacuju svaku pomisao upotrebe doping sredstava u sportu i koji su voljni da predaju njihovim vršnjacima. Projekat je model stvaranja mreže vršnjačke edukacije za borbu protiv dopinga u sportu, za podizanje svesti da su sport i njegove vrednosti nešto za šta vredi žrtvovati svoje slobodno vremene, a pre svega razumevanje etičkih i moralnih vrednosti poštenog i fer učešća u sportu. Posebna pažnja bi se obratila na štetene posledice dopinga zbog činjenice da mladi predstavljaju najvunerabilniju grupu društva koja je sklona upotrebi supstanci sa Liste zabranjenih doping sredstava u sportu.

Ovim projektom Antidoping agencija Republike Srbije koja je partner u ovom projektu kreće u akciju antidoping borbe u školama i među mlađom populacijom koja je najpodložnija lošem uticaju. Doping sredstva, pored narušavanja etike sporta i fer pleja, u velikom broju slučajeva imaju i ozbiljne štetne posledice po zdravlje onih koji ih upotrebljavaju.
Prijatelji Avanture


ADAS