Početna strana

„Avantura“ je stvorena za sve vas koje zanima šta je ispod površine vode, ili iza onog brda, koji volite pogled sa visine, pogled u dubinu, kojima su stalno putovanja na umu, mirisi i ukusi dalekih mesta, čvrsta prijateljstva... za vas koji u sebi nosite uzbuđenje koje osećate čak i dok čitate ove redove. „Avantura“ nije zamena za vaše ronilačke, planinarske, kajakaške i druge klubove i udruženja. U „Avanturu“ su dobrodošli svi članovi svih klubova. „Avantura“ nudi novi prostor za druženje, razmenu iskustava i novih ideja, za predavanja i izložbe, za sve što naše aktivnosti može da obogati i učini zdravijim i lepšim. „Avantura“ je projekat Udruženja za medicinu sporta Srbije. „Avantura“ je ono što je nedostajalo u pauzi između raznih avantura.

Udruženje "Avantura" je osnovano aprila 2010, ali je počelo sa svojim radom tek januara 2012. obezbeđivanjem neophodnih uslova. Iako u prvom članu statuta piše da je "Avantura" dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja kvaliteta i negovanja zdravog načina života, to je samo deo "administrativne" istine. "Avantura" je pre svega mesto gde će svi avanturisti Srbije moći da se nađu. Nama se uvek činilo da nije dobro što u Beogradu ne postoji mesto gde ljubitelji avanture mogu da prikažu svoje doživljaje na način kako su to činili pustolovi u romanu "Tarzan" Edgara Rajsa Barouza.

"Avantura" nije ni klub niti pripada određenom sportu. To je pre svega "prostor" u kome se svi oni koji avanturu doživljavaju kao najuzbudljiviji deo svoga života razmenjuju svoja iskustva. Zamišljena je kao mesto gde će članovi moći da prikažu svoje fotografije, prezentacije, knjige, ali i da razmene iskustva u pripremu sledećih putovanja. Pored nekoliko izložbi godišnje, u "Avanturi" će biti organizovana predavanja svih onih koji imaju šta da kažu.

Nalazi se u srcu Beograda, u ulici Kralja Milana, na oko 100 metara udaljen od trga Slavija. Raspolaže namenski projektovanim i uređenim prostorom površine 90 m². Pored osnovne namene vezane za potrebe Udruženja, usluge kluba na raspolaganju su pre svega sportskim savezima, organizacijama, društvima i klubovima, ali i organizacijama i pojedincima u drugim oblastima delatnosti. Uslov je članska karta koja se stiče učlanjenjem u klub. Učlanjenje je besplatno. Klub je otvoren svakog radnog dana i subotom od 13 do 21 čas.

Klub nudi svoje prostorije i usluge za organizovanje:

  • Izložbi
  • Seminara
  • Godišnjih skupština
  • Sastanaka sportskih udruženja
  • Sastanaka raznih stručnih udruženja
  • Promocija
  • Projekcija edukativnih i promotivnih filmova
  • Neformalnih okupljanja članova Kluba

Prostorije kluba obuhvataju: jednu salu za skupove do 50 učesnika, manju prostoriju za sastanke do 10 učesnika, bife i sanitarne prostorije. Klub raspolaže video bimom, dijaprojektorom i internet konekcijom. Dobro je osvetljen i opremljen kvalitetnim nameštajem koji se može rasporediti prema potrebama korisnika. Bife je snabdeven standardnim izborom bezalkoholnih pića po promotivnim cenama. Korisnicima je na raspolaganju osoblje kluba zaduženo za rukovanje tehničkim uređajima, zakazivanje i utvrđivanje rasporeda manifestacija, izdavanje članskih karata i rad u bifeu.

 

Osnivači Avanture:

Zoran Rubinjoni
Nenad Dikić
Predrag Radifković
Vukan Ćirić


Zoran Rubinjoni

Arhitekta, fotograf i Instruktor ronjenja već toliko dugo da se ni sam ne seća koliko je to generacija mladih ronilaca i mora i slika iza njega. Dragi prijatelj i veliki umetnik. Osnivač AVANTURA kluba.


Vukan Ćirić

Nulte godine svoga života uleteo je pravo iz beogradskog porodilišta u porodicu umetnika — grafičara. Ti dragi ljudi preneli su svoju ljubav i zaluđenost prema grafici i umetnosti uopšte, na njega. Mnogo godina kasnije je, već potpuno zaluđen, upisao FPU i tamo studirao na odsecima Fotografije i Grafike knjige, pa onda magistrirao. Zaluđenost se onda prenela na ronjenje i njegove fotografije su počele da rone sa njim. Trenutno radi kao Kreativni direktor u jednoj beogradskoj reklamnoj agenciji i povremeno se iskrade sa posla i pobegne na ronjenje...


Predrag PECA Radifkovic

Predsednik R.K. Sebastian i jedan od osnivača AVANTURA kluba. Ronjenjem se bavi od 1982 godine. Iza sebe ima preko 4000 ronjenja, 500 obučenih ronilaca i instruktora ronjenja. Vođa preko 50 putovanja širom sveta, na kojima su nastale ove divne fotografije...

Ipak, ono čime mu je ronjenje kao sport i posao oplemenilo život su njegovi prijatelji. Bez njih, sve ovo ne bi imalo smisla.


Dr. Nenad Dikić

Lekar sa previše titula da bi se to ovde nabrojalo. Ronilac, maratonac, alpinista, pisac, ... Čovek bez koga sve ovo ne bi postojalo i čovek čija nam životna energija ne dozvoljava da usporimo, tražeći uvek više, bolje i savršenije. Počasni član R.K. SEBASTIAN i osnivač, naravno AVANTURA kluba.

ADAS